Tuesday, March 3, 2009

BALIK KAMPUNG

Insyallah kami akan pulang ke Kampung  pada hari Jumaat ini untuk menghabiskan cuti hujung minggu dan Maulibur Rasul bersama keluarga isteri saya. Sejak kebelangkangan ini saya agak kerap pulang bercuti di kampung.  Suasana kampung yang tenang dari kesibukan agak jauh bebeza dari Kuala lumpur. Balik Kampung juga dapat memberikan peluang kepada anak kami, Ariff erti kehidupan kampung. Walaupun usianya masih kecil, 3 tahun tetapi kami ingin memupuk rasa kasih sayang dan “self belonging” kepada kampung halaman.

Kami amat berharap Ariff akan mengingati peristiwa balik Kampung bila telah dewasa nanti. Bayangkalah bagaimana suasana di tahun 2030 bila Ariff telah meningkat umur 24 tahun.  Kulim tentu akan menjadi bandaraya dan Malaysia secara amnya akan menjadi Negara maju.

Bila orang bertanya Ariff ingin jadi apa bila besar nanti, kami selalu menjawab, kami berharap dia akan menjadi seorang berguna pada ugama dan bangsa. Itulah harapan kami kepada beliau.   Melihat cabaran pada muda mudi sekarang kami rasa dididikan ugama yang kuat adalah satu kemestian dalam menghadapi kehidupan yang mencabar dimasa akan datang.

No comments:

Post a Comment